La Coordinadora per la Laïcitat reclama un acte de perdó més contundent de l’església / Tarragona21

Posted on 2013/10/31

0D'esquerra a dreta, Xavier Tolosana, Teresa Fortuny i Pedro García Bilbao

D’esquerra a dreta, Xavier Tolosana, Teresa Fortuny i Pedro García Bilbao

Tarragona 30/10/2013 La Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat demanarà formalment a la Conferència Episcopal Tarraconense una seguit d’accions més contundents i clares de denúncia del cop d’estat de Franco, de rebuig de la carta col·lectiva dels bisbes espanyols de 1937 -on es posicionava a favor del bàndol franquista- i reclamarà que demanin perdó “pel suport donat durant el franquisme i els beneficis que van aconseguir i que encara gaudeixen”.

Justament, la Conferència Episcopal Tarraconense es reuneix aquest dimecres i dijous a Tiana i és previst que l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol -amfitrió de la ‘macrobeatificació’ del 13 d’octubre a Tarragona- demani la creació d’un grup de treball que estudiï el paper de l’església espanyola durant la República, al persecució religiosa i la dictadura de Franco. El document de la Coordinadora per a la Laïcitat també es cursarà a grups de cristians de base que demanen “un pas democràtic i just dins de la pròpia església”, ha anunciat avui la portaveu del col·lectiu, Teresa Fortuny. La Coordinadora es marca en el futur immediat seguir treballant per la laïcitat, “que és una assignatura pendent des de la transició”. En aquest sentit, es vol convertir el web de l’organització en un espai de debat i participació en aquesta línia.

La polèmica

La ‘macrobeatificació’ ha aixecat ampolles entre diferents col·lectius prolaïcitat de l’estat espanyol. Representants de la Federació de Fòrums per la Memòria Històrica han estat presents avui a la presentació del balanç fet per la Coordinadora, que ha tingut lloc a la Cooperativa Obrera de Tarragona. Pedro García Bilbao, en representació del col·lectiu, ha qüestionat la qualificació de màrtirs dels beatificats a Tarragona per quant “hi ha seriosos dubtes que ho fossin segons els propis cànons de l’església. No és clar els motius de la seva mort i la major part de les investigacions falsegen els diàlegs i no aclareixen les fonts”, que afirmaven que els màrtirs no van renegar de Déu i van morir perdonant els seus botxins, les dues condicions principals per arribar a ser beats.

Per a la Federació de Fòrums, que va recollir 22.000 sigantures contar el mateix, la beatificació massiva de Tarragona va ser “un gran acte propagandístic on es va reproduir el discurs nacionalcatòlic”.